ОУ "Пенчо Славейков"
Обединено училище в село Марково, Община Каспичан

Работилница на тема: "Баба Марта, бързала"

На 29.02.2024 г. в ОбУ „П. П. Славейков” с. Марково, общ. Шумен се проведе работилница на тема: „Баба Марта, бързала”. Организатори бяха Костадин Костадинов, Светла Димитрова, Росица Недева към РЦПППО - гр. Шумен. Участваха ученици със специални образователни потребности, съученици, учители, родители.

Много усмивки и добро настроение внесе творческата работилница за мартенички.

Усукваха бели и червени конци и низаха мъниста. Докато творяха своите неповторими мартенички, нашите ученици с любопитни и жадни за знание очички питаха за българската традиция: защо и как се окичваме с мартенички на първи март. Запознаха се с легендата за първата мартеница, с образа на Баба Марта, с българските традиции, свързани с празника, научиха с какви пожелания да закичват мартеница.

Първомартенската обредност заема важно място в годишния зимен цикъл. С нея се отбелязва преходът от зимата към пролетта. Преплитането на белия и червения цвят конец е стар народен обичай, носещ вяра в утрешния ден, превърнал се в символ на здраве, благополучие и успех.

Празниците провокират детето към творчество, раждат в душата му светли чувства и благородни пориви, създават умение за качествено и емоционално общуване с другите, духовно обогатяват ума и сърцето му.

С учениците създадохме красоти, невероятни гривнички, герданчета, Пижовци и Пенди, като в същото време се забавляваха.

Всички изработени мартенички бяха изложени на изложба.